Implantologie
Implantologia este o ramură a stomatologiei ce studiază protezarea edentației (lipsei dinților) cu ajutorul implanturilor dentare.
Implantul dentar este un șurub din titan sau din zirconiu, ce va fi inserat în os, în locul dinților lipsă. După 3-6 luni se descoperă implantul, se inserează bontul protetic și se realizează lucrarea dentară.
Succesul sau eșecul implanturilor depinde în primul rând de grosimea și sănătatea osului și a țesuturilor gingivale care înconjoară implantul, dar și de sănătatea persoanei care primește tratamentul și a medicamentelor care afectează șansele de osteointegrare. De asemenea, este evaluată cantitatea de stres care va fi pusă asupra implantului și dispozitivului de fixare în timpul funcționării normale.
Planificarea poziției și a numărului de implanturi este cheia pentru sănătatea pe termen lung a protezei, deoarece forțele biomecanice create în timpul mestecării pot fi semnificative.
Poziția implanturilor este determinată de poziția și unghiul dinților adiacenți, prin simulări de laborator sau prin utilizarea tomografiei computerizate cu simulări CAD/CAM și ghiduri chirurgicale numite stenturi.
Condițiile preliminare pentru succesul pe termen lung al implanturilor dentare osteointegrate sunt oasele și gingia sănătoase . Deoarece ambele se pot atrofia după extracția dentară , procedurile preprotetice, cum ar fi liftingurile sinusurilor sau grefele gingivale, sunt uneori necesare pentru a recrea osul și gingia ideală.
Proteza finală poate fi fie fixă, în cazul în care o persoană nu poate îndepărta proteza sau dinții din gură, fie detașabilă, unde poate îndepărta proteza. În fiecare caz, un bont este atașat la fixarea implantului. În cazul în care proteza este fixată, coroana, puntea sau proteza se fixează de bont fie cu șuruburi de fixare , fie cu ciment dentar . Acolo unde proteza este detașabilă, un adaptor corespunzător este plasat în proteză, astfel încât cele două piese să poată fi fixate împreună.