Despre noi

Vreo o oferta? Fa o programare →

Vreo o oferta? Fa o programare →


Ce face un tehnician dentar și care sunt dotările necesare laboratorului


În spatele unei restaurări estetice cu rezultate de excepție se află atât munca stomatologului, cât și munca de laborator efectuată de tehnicianul dentar. Știm că primul dintre ei are o mare răspundere, fiind responsabil de starea de sănătate a pacientului, însă reușita procedurii depinde într-o mare măsură și de calitatea materialelor furnizate de către tehnician. Te-ai întrebat vreodată în ce constă munca unui specialist în tehnică dentară?

Modelarea coroanelor dentare, a punților și a finisajelor – polizare, frezare, găurire - precum și producerea unor mulaje și preluarea radiografiilor făcute de medicul stomatolog se numără printre atribuțiile unui tehnician dentar. Produsul finit este supus unui proces de prelucrare pentru a obține rezultate excelente în restaurările dentare. Atenția, migala, experiența sunt doar trei dintre calitățile pe care ar trebui să le aibă un specialist. În aceeași mare măsură, are nevoie ca spațiul în care își desfășoară activitatea - laboratorul – să aibă dotări și aparaturi moderne care să asigure o productivitate sporită, performanțe și un grad de eficiență ridicat.

Cuptorul de ceramică dentară, printre cele mai utilizate echipamente Unul dintre cele mai utilizate echipamente de laborator este cuptorul de ceramică dentară cu ajutorul căruia specialistul duce la bun sfârșit lucrările pe care le are de efectuat. Tehnicianul aplică ceramica în mai multe straturi, utilizând pensule specifice, de mărimi și forme diferite. Culoarea sa poate varia de la un producător la altul – alb, mov, roz, iar nuanța finală se va obține numai în urma procesului de ardere. După aplicarea fiecărui strat, lucrarea este introdusă într-un cuptor de ceramică dentară la o temperatură de peste 1000°C. În funcție de particularitățile și de facilitățile acestui echipament se optează pentru programele necesare. Pe parcursul procesului de ardere, ceramica și aliajul metalic suferă transformări chimice puternice. În urma arderii, ceramica suferă o micșorare a volumului, iar pentru a compensa contracția, tehnicianul trebuie să redea o formă mai mare dinților artificiali (cu 25%).

Porțelanul dentar – cel mai apreciat material fizionomic


Nu doar cuptorul pentru tehnică dentară influențează calitatea lucrării, ci și materialele folosite în procesul de modelare. Ceramica dentară sau porțelanul – cum mai este denumită popular – este unul dintre cele mai utilizate materiale fizionomice în lucrările stomatologice. Aceasta are caracteristici funcționale și estetice similare cu cele pe care le prezintă un dinte natural. Transluciditatea asemenea smalțului dentar precum și rezistența excelentă la masticație sunt doar două dintre atributele calitative ale acestui material fizionomic. În general, prețul unei lucrări protetice depinde de aliajele utilizate pentru a confecționa scheletul. Astfel se pot utiliza diferite aliaje metalice - crom, nichel, aluminiu, cobalt, fier, aliaje din titan sau zirconiu, aliaje din metale nobile cum sunt, de pildă, aurul, platina, paladiul, argintul și cuprul. De asemenea, staniul este un alt metal de culoare alb-argintie, foarte maleabil și ductil care se poate folosi în procesul de modelare a dinților artificiali.

Ce cunoștințe implică tehnica dentara?

Munca de tehnician dentar, deși este mai izolată decât activitatea unui medic stomatolog, se bazează pe aplicarea unor reguli precise deprinse în urma studiilor de specialitate. Fiind o meserie ce implică expertiză tehnică, profesia de tehnician dentar este reglementată de o lege care acordă dreptul de practică doar absolvenților unei facultăți de tehnica dentara și celor care aparțin Ordinului Tehnicienilor Dentari Români, asociația reprezentativă a acestei bresle.

Ce trebuie să știi despre munca unui tehnician dentar

Un tehnician face mai mult decât să modeleze proteze dentare și atât Tehnicianul dentar nu este doar modelatorul unei proteze dentare, ci este preocupat să redea pacientului funcțiile cele mai importante, precum cele de masticație, înghițire și fonetică. Din acest motiv, coordonarea cu medicul dentist este vitală, pe lângă acuratețea și priceperea tehnicianului. Pentru o restaurare dentară orice milimetru este important, altfel ocluzia poate fi afectată pe viitor.

0755843504